Skip to content Skip to footer

INSPIRACIJA ZA SVE AMBICIOZNE DEVOJKE : Vlasnica fabrike sa samo 25 godina!

Zorana Perković, osnivač i glavno odgovorno lice firme ZIP STEEL

Priča uspeha Zorane Perković je jedna od onih koja bi trebalo da krasi naslovne strane u našoj zemlji. Tokom studija prava poželela je da postane preduzetnica i započne karijeru koju će moći sama da razvija. Istraživala je koja su sve zanimanja i poslovi u deficitu na našoj teritoriji i shvatila je da su proizvodnja delova za mašine, industrijske četke, delovi za termo i hidroelektrane, za asfalt, ono sto Srbiji nedostaje. Otvorila je firmu bez početnog kapitala, nije imala nijednu mašinu, nije imala iskustva ni pomoć, ali imala je sebe.

Zorana nam iz ove priče o uspehu izdvaja:

Imala sam sebe i imala sam ideju koju sam sprovela u delo. Na samom početku, sve proizvode sam ručno pravila. Moj prvi proizvod je bila četka za ručno čišćenje epruveta i medicinske opreme. Nisam imala nijednu mašinu na električni pogon, nisam imala ni kapital koji sam mogla da uložim. Vremenom sam novac koji sam zarađivala ulagala u mehanizaciju i mašine. Ono što bih navela kao odskočnu dasku u svom biznisu jesu prvi izvozi proizoda.

 

Zorana je sa 22 godine uvezla prve mašine i na taj način započela svoju karijeru. 

Šta je ono što navede ženu u Srbiji da ima motiv da se sama bori i dostigne uspeh?
Generalno postoji teza da na Balkanu nema uspeha. Ja bih volela da ta teza nestane i da je neutrališemo, zato što smatram da uspeh nema veze sa geografskim područjem. Između ostalog, neki od najvećih umova ovog sveta potiču sa Balkana.
Iza mene niko nije stajao. Bila sam sama. Imala sam sreću da sam pre osnivanja svoje fabrike dosta putovala i materijalne stvari mi nisu bile važne, prioritet mi je bio da sebe zbrinem finansijski i sve sam ulagala u posao. 

Da li je neko iz drzave podrzao tvoju inicijativu?
Jeste, grad Novi Sad me je podržao sa svojim subvencijama.

Fabrika koju vodi Zorana zove se ZipSteel i ima 5 zaposlenih radnika na mašinama.

Copyright 2024. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.