Skip to content Skip to footer

“Ne možete uspeti samo zbog toga što ste mlade, lepe i atraktivne” : SAVETI SNEŽANE DAKIĆ ZA USPEŠNU I DUGU KARIJERU

Snežana Dakić je jedna od najuspešnijih žena u Srbiji, čiju karijeru TV autorke i voditeljke smo imali priliku da pratimo dugi niz godina. Kao sertifikovani Life Coach, nakon završene akademije i NLP mastera, na svom Instagram profilu Snežana vernim pratiocima daje dragocene savete o ljubavi, sreći, roditeljstvu i ostalim važnim temama svakodnevice.
Na dodeli nagrada “Beogradski pobednik”, od kojih je jedna pripala i njoj, imali smo sreću da na kratko porazgovaramo sa Snežanom.

Koji jutarnji ritual svaka žena treba da ima za uspešan dan?

Kad se probudim, volim da imam sat i po vremena za sebe pre nego što izađem iz kuće. Shvatila sam da je to vreme koje mi je potrebno da se lagano razbudim, popijem jutarnju kafu i da se stavim u pogon da izađem iz kuće. Kad god produžim spavanje nauštrb tog vremena, kasnim celog dana. Nemam posebne rituale, ali mislim da treba da se oseti zahvaolnost ujutru što smo budni, živi i zdravi. Ja sam zahvalna na tome što su svi oko mene dobro, što živim u tako lepom okruženju koje sam sama za sebe napravila u svom divnom ugodnom stanu, okružena lepim predmetima, knjigama, svojim priznanjima, slikama i pre svega svojim detetom. Uvek se setim i zahvalim bogu što mi je majka živa i zdrava.

Koji talenat ti se najviše isplatio u životu?

Najviše mi se isplatio talenat vezan za voditeljstvo, odnosno novinarstvo i televiziju. Obišla sam ceo svet zahvaljujući tome, stekla sam i finu imovinu i prosto napravila jedan lep život i izgradila sebe. A mislim da sam i skoro otkrila novi talenat, a to je gluma. Dobila sam ulogu u seriji „Od jutra do sutra” i baš su me pohvalili svi sa seta, mada ja još nisam videla svoje scene jer još nisu prikazane. Tako da se radujem tome da možda dobijem još neki glumački angažman, jer mislim da da bi mi to ipak bilo lakše nego autorska odgovornost sa publikom kakva je danas i koja danas gleda televiziju.

Da li imaš savet za sve majke koje u današnjem svetu vaspitavaju decu?

Savet je da pre svega prihvatite svoje dete takvo kakvo je. Treba da budete svesni njegovih sklonosti i kapaciteta i da budete realni prema tome. Dakle vi možda želite da vaše dete postane svetski šampion, ali budite realni i nemojte vršiti veliki pritisak nad njima. Pre svega je važno da dete previše ne kudimo, da ga previše ne kritikujemo jer, iako mnogi roditelji misle da je to način da ga podstiču da bude bolje, naprotiv to je pristup koji ubija deci samopouzdanje. Ne treba ih lažno hvaliti, ali treba uvek da primetite i da istaknete ono što je dete dobro uradilo i da objasnite zašto je to dobro urađeno i u čemu je dete dobro. Kada je u pitanju ono što nije kako treba, važno je da kritikujete to ponašanje, a ne samo ličnost deteta. Znači, da mu ne kažete: „Ti si nevaljalac, ti si bezobrazan, šeprtljo jedna opet si pogrešio.” Dete ne treba da ima utisak da je ono loše, već ono mora da misli da je dovoljno dobro samo po sebi, čak i zaista ako je najvećа šeptrlja i ako ne ume samo ni da veže pertle. Važno je da deca osete da ih prihvatate, uprkos svim njihovim nedostacima ili slabostima. Takođe je važno podržati dete u onome što ono želi. Ako ima neka svoja posebna intersovanja, mnogo je bolje pratiti dete u njegovim interesovanjima nego nametati mu nešto. U redu je da deci ponudimo nešto što donosi prosperitet, ali je mnogo važno da ona sama izaberu i da ih u tome pratimo. Ja sam svom detetu dala poverenje i meni se to višestruko sada vraća. Ona je izrasla u jednu odgovornu, savesnu devojčicu zato što sam ja njoj ukazala poverenje. Da sam ja non-stop vršila kontrole i provere ona bi me lagala i migoljila se, a ovako, kada date detetu poverenje, to mnogo utiče na njihovo samopouzdanje. Ako vi non-stop sumnjate u dete i proveravate ga, ono neće steći utisak da je vredno, dete će pomisliti da ste vi u pravu što ga proveravate, da s njim nešto nije u redu i onda će izrasti u perfekcionistu koji će stalno pokušavati da vam dokaže da je dovoljno dobar. Celom svetu će pokušavati da dokaže da je dobar, a duboko u sebi zapravo uopšte neće verovati u to, uprkos svim dostignućima koje će možda postići.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Snezana Dakic (@snezanadakic)

Šta je ono što svaka mlada devojka treba da zna kada započinje svoju karijeru?

Važno je da veruje u sebe i da veruje da je to za nju moguće. Razlika između onih koji uspevaju i onih koji ne uspeju je vera. Mnogi od nas konkurišu za neke ciljeve i neke poslove ali duboko u sebi mislimo da nismo dovoljno dobri za to ili da je to previše za nas. Treba biti objektivan, ako nemaš građu za maratonca, nemoj da trčis maraton. Prvo treba imati cilj, zatim treba verovati u taj cilj. On treba da bude i dovoljno izazovan da se mi oko njega trudimo. Ne treba se obeshrabiti, možda ćete mnogo puta poljubiti vrata, ali znajte da će biti prepreka na putu, nema uspeha bez neuspeha. Radite na sebi, usavršavajte se. Ne možete uspeti samo zbog toga što ste mlade, lepe i atraktivne. Nemojte gledati kako je nekom drugom uspelo, neke devojke su se nečasnim putevima probijale, ali ta vrsta uspeha je na kratke staze. Ako želite da vam karijera traje 30 godina, koliko traje na primer moja, onda se borite svojim kvalitetom i radite na tome da poboljšavate svoj kvalitet.

Copyright 2024. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.