Skip to content Skip to footer

Tajne kako da UBRZATE vaš metabolizam sa godinama

Važno je da razumemo da nam se metabolizam menja i usporava kako starimo. Za njegovu brzinu delimično je odgovorna naša genetika, ali dosta zavisi i od navika i promena koje uvodimo u svoju svakodnevicu. Zato iako ne možemo da kontrolišemo sve aspekte svoje prirode, možemo da naučimo kako da se brinemo o svom telu tako da nam starenje bude praktično neprimetno.

Postoje tri osnovna načina na koje vaše telo svakodnevno troši energiju: energija koja se koristi dok je telo u mirovanju; energija koja se koristi za razgradnju hrane; i energija koja se koristi u fizičkoj aktivnosti. Zbog toga su navike kao što su redovno spavanje, balans emocija, adekvatna ishrana i fizička aktivnost ključne za podržavanje i ubrzavanje metaboličkog zdravlja vašeg tela.

Ovo su načini kako da podržite svoj metabolizam:

Fizička aktivnost

Jedan od načina ubrzavanja metabolizma je izgradnja mišića. Vežbe otpora i vežbe sa tegovima su najefikasnije fizičke aktivnosti za postizanje ovog cilja. Kada gradimo mišiće i smanjujemo procenat masti, naš metabolizam se ubrzava.

Pinterest

 

Povećajte unos vitamina B

Jedna od najvećih grešaka koju često pravimo – nedovoljno jedemo, a previše vežbamo. Našim telima je potrebna hrana — hrana je gorivo, a to gorivo pokreće naš metabolizam i omogućava mu da obavlja sve njegove neverovatne funkcije.
Unosite namirnice bogate hranljivim materijama koje podržavaju vaš metabolizam, a posebno one bogate vitaminom B, kao što je avokado, jer ovaj vitamin u velikoj meri učestvuje u radu metabolizma.

Hrana koja je takođe poželjna su morske alge. One poseduju detoksikujuća svojstva, pospešuju metabolizam, čiste limfu, smanjuju kiselost organizma i pozitivno deluju na rad štitne žlezde. Preporučujemo i hranu kao što su jaja, divlja riba, prirodno uzgojeno meso, mahunarke, pečurke i banane. 

 

Redovan san

Kao što svi znamo, san je ključan u regulaciji različitih hormonskih i metaboličkih procesa u telu. Ne štedite na njemu! Period od 10 uveče do 6 ujutru je optimalno vreme za spavanje sedam do osam sati. Napravite opuštajuću večernju rutinu, učinite svoju spavaću sobu utočištem za odmor  i dozvolite sebi zaslužen san.

 

Pinterest

Otkrijte šta vam pomaže da upravljate stresom

Primarna odgovornost osovine HPA (hipotalamus, hipofiza, nadbubrežna žlezda) je upravljanje reakcijom vašeg tela na stres. Kada ste stalno pod stresom, nivo kortizola u telu raste i teže se smanjuje kako dan napreduje. Naučite svoje telo da uspori, napravi pauzu i praktikujte nežnost tako da stres ostane na minimalnom nivou.

 

Imajte na umu da se metabolizam razlikuje od osobe do osobe. Možda sa nekim delite slične navike i rutine, ali to ne znači da ćete imati jednake rezultate. Fokusirajte se na to kako se vaše telo oseća i šta mu prija.

Ako primetite simptome kao što su neželjeno povećanje telesne težine, zatvor, tromost ili moždana magla, preporučljivo je da se savetujete sa zdravstvenim radnikom koji vam može pomoći da procenite stanje svojih hranljivih materija i hormona. Držanje oba pod kontrolom ne samo da će podržati vaš metabolizam, već i opšte zdravlje i blagostanje.

Copyright 2024. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.