Skip to content Skip to footer

“SRPKINJE IMAJU VEOMA NEOBIČNU LEPOTU” : Ekskluzivni intervju sa poznatom malezijskom kreatorkom

Ove nedelje imali smo sjajnu priliku da prisustvujemo modnoj reviji veoma talentovane kreatorke iz Malezije –  Dato’ Tom Abang Saufi. Revija koja se održala u hotelu Hyatt Regency Beograd, bila je jedan od događaja na nedeljnoj manifestaciji koja je organizovana u saradnji sa Ambasadom Malezije, kompanijama Turkish Airlines i Turističkom organizacijom Malezije. Pored mode, posetioci su mogli da prisustvuju tradicionalnom Nedeljnom ručku, izložbi fotografija, večeri malezijske muzike i upoznaju se sa bogatom kulturom Malezije.

Dato’ Tom Abang Saufi ima veliki uticaj u Malezijskoj modnoj industriji više od 30 godina. Kreacije ove međunarodno priznate dizajnerke našle su se na meti raznih kupaca, uključujući članove kraljevske porodice i veliki broj poznatih ličnosti. Njene kolekcije oslikavaju savršen spoj tradicionalnog i savremenog, što omogućava pristupačnost tradicionalnih elemenata i u globalnim trendovima. Dato Tom’ je takođe poznata po svom posebnom kroju, koji čini njen brend inkluzivnim za dame svih veličina. 

Nakon uspešne revije, imali smo čast i da postavimo kreatorki par pitanja. 

 

Šta je ono najvažnije što želite da publika primeti u Vašem radu?

Unikatnost svakog komada.
Svoje kolekcije dizajniram počevši od bele tkanine, a od materijala isključivo koristim svilu i pamuk. Te materijale biram zbog tehnike koja može samo na njima da se primeni, a to je farbanje pomoću voska.  Ceo proces je prilično dug, jer je u pitanju zanatski rad.

Veoma slikovito ste predstavili svoju kulturu kroz modu i umetnost;
Osim mode, šta je ono u Vašoj kulturi i zemlji što najviše cenite, što biste voleli da i drugi ljudi znaju i cene koliko i vi?

Ja sam upravnica Nacionalne Umetničke Galerije u Maleziji, tako da volim da promovišem rad naših umetnika i podstičem mlade ljude da obiđu Galeriju i uživaju u izloženim delima.
Moja unuka, još od treće godine posećuje galeriju, a sada kada je malo starija, ume i da zaista ceni to iskustvo. Smatram da nas ljubav prema umetnosti čini boljim ljudima.
Planiram da idem i u druge delove sveta da vidim domaća umetnička dela, ali sam veoma uzbuđena da vidim šta Beograd nudi, jer nam umetnost pomaže da razumemo istoriju, kulturu i način života jedne zemlje.

Pretpostavljamo da ste imali prilike malo da obiđete Beograd. Šta Vam je najzanimljivije što ste videli do sada?

Nisam još mnogo toga videla. Ali prvo što sam primetila, što me je prijatno iznenadilo, jeste da Srbi u stvari imaju veoma veseo stav. Čini mi se da su svi opušteni i bezbrižni.
Najviše su mi se dopale crkve i sinagoga, pa se radujem da vidim još primera stare arhitekture.
Takođe sam videla da imate svoj tradicionalni vez, i to je nešto o čemu bih volela više da naučim.

 

Spomenuli ste prethodno u razgovoru da Vas inspirišu boje i šare. Kao inspirativna žena i umetnica, da li postoji nešto što Vas fascinira kod Srpkinja?

Mislim da Srpkinje imaju veoma neobičnu lepotu. Primetila sam da ima devojaka i svetlijeg i tamnijeg tena. Smatram da je to neverovatno, jer imate 2 različita izgleda, ali ste ipak jedan narod. Isto kao mi, imamo harmonične rasne grupe, ali svi izgledamo drugačije.

 

Gde možemo da vidimo Vašu sledeću kolekciju i radove?

U Dubaiju. Idem u Dubai u novembru da predstavim naš butik.

U nastavku pogledajte naše omiljene izglede večeri

 

 

Fotografije : @grkinic_00 

Copyright 2024. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.