Skip to content Skip to footer

“Društvene mreže imaju veliki uticaj na pojavu neverstava”, psihoterapeut Biljana Ćulafić

Zašto ljudi ostaju u vezi sa partnerom kog aktivno varaju?

Ostaju zbog bračnog statusa ili statusa veze. Ne žele da im se završi brak i uslovno rečeno ostaju zbog dece, mada su to samo izgovori. Razlog može biti i ekonomska sigurnost.

Iz kog razloga najčešće varaju muškarci, a iz kog žene?

Uglavnom jedni i drugi varaju iz nezadovoljstva. Kada u emotivnoj vezi ne mogu da ispune potrebe za nežnošću, ljubavlju, pažnjom, ili empatijom, osim kada je reč o sindromu Don Žuana, takvi muskarci i zene varaju po obrascu do kraja života.

Koja je razlika između prevare u braku i prevare u vezi?

U suštini nema razlike, ali se u slučaju prevare mnogo pre završavaju veze nego brakovi, zato što ih ne obavezuje papir. Kada je rec o deci i bračnom potpisu na papiru , onda se mnogo lakše prelazi preko emotivne i seksualne prevare.

Na koji način su društvene mreže uticale na pojam prevare?

Društvene mreže imaju veliki uticaj na sve veću pojavu neverstava u emotivnim zajednicama, jer većina stice utisak da su u “Zemlji Dembeliji”, u zemlji igračaka. Korisnici društvenih mreza veruju da sve što je prikazano u izlogu može i da se jede. Dame i gospoda vrlo lako poveruju u komplimente koje dobijaju putem poruka, počnu da četuju putem raznih aplikacija i uživaju u virtuelnom flertovanju. Ćaskanjem na ovaj način pre svega žele da zadovolje svoju sujetu, a veoma često se iz toga razvije i paralelna veza koju niko ne očekuje.

Kako da saopštimo partneru da smo ga prevarili, ukoliko se kajemo i želimo da nam oprosti?

Ukoliko odlučimo da svom partneru saopštimo da smo ga prevarili osnovno pravilo je da mu pre svega kazemo da želimo da razgovaramo o veoma važnoj temi, koja se tiče njihovog ljubavnog odnosa. Objasnićemo partneru svoja iskrena osećanja, a onda i šta nam se dogodilo. Najvažnije je da budemo iskreni i autentični. Ukoliko naše iskreno priznanje nije naišlo na razumevanje, onda je kraj veze neizbežan. Svi možemo više puta da volimo i više puta da se emotivno vezujemo i to nije za osudu. Veoma je bitno da naučimo nešto iz emotivne prevare koja nam se dogodila, a to je da shvatimo zašto smo to uradili. Ukoliko nam emotivna prevara i izdaja postanu obrazac koji ponavljamo iz veze u vezu i dešava se više puta, onda je najbolji način da to prevaziđemo psihoterapijom kako bismo bolje upoznali sebe, svoje emocije, nezadovoljstva, želje i objasnili sebi zašto vernost nije osobina koja nas krasi.

 

Copyright 2024. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.