Skip to content Skip to footer

VEZA BEZ OBAVEZA ILI “SITUACIJA” : šta je i kako da znate da li se nalazite u njoj?

U modernoj kulturi, očekivanja u vezama su se promenila. U brak se stupa kasnije u životu, pa su ozbiljne veze zamenile pojam braka. Zbog toga, mnogi imaju želju da u mlađim godinama istražuju emotivne odnose bez pritiska da se obavezuju.
Ponekad, imati nedefinisanu vezu nije tako strašno. Ona može biti zabavna, seksualno zadovoljavajuća, čak i na neki način oslobađajuća. Termin koji, od skoro, vrlo često čujemo za ovakav odnos je Situacija (preuzeto od eng. Situationship).
Situacija se odnosi na romantičnu vezu, koja je manje ozbiljna od obične veze, ali je više od kombinacije ili šeme za jednu noć. Za mnoge, ona može biti samo prelazna faza upoznavanja dok ne stupe u značajniju vezu sa partnerom. Međutim, mnogo češće ovakav odnos, iako ima potencijal da se razvije u nešto romantičnije, nikada ne doživi napredak. To može biti jer se jedna ili obe strane zabavljaju sa drugom isključivo iz pogodnosti.

Kako da znate da li ste se vi našli u jednoj takvoj Situaciji? 

 

Vaš odnos ne napreduje

Postoje određene stvari koje bi trebalo da očekujete kada veza napreduje. To mogu biti romantične večere, upoznavanje prijatelja i porodice, zajedno provedeni praznici, definisanje ekskluzivnosti veze i ono veoma poznato, prvo “Volim te”. Kada se ove stvari ne dogode nakon nekog vremena, vaš partner verovatno nije spreman za vezu.  

@itspeteski

Ne idete na prave sastanke

Udvaranje je sastavni deo zabavljanja. Romantični sastanci su potvrda da je neko spreman da ulaže u vezu i u vas. Ukoliko vaš partner ima običaj da izlazi na večere sa prijateljima, a vi još niste imali priliku da uživate u njegovom društvu na taj način, vreme je da porazgovarate o tome. 

Odnos je površan

Kada vam komunikacija ostaje na površnom nivou, to je znak da osoba nije spremna da odvoji svoje vreme u cilju zbližavanja i boljeg upoznavanja. Bez ranjivosti i emocionalne intimnosti odnos ne može napredovati. 

Vaši dogovori su nedosledni i ne planirate unapred

Na ovaj način možete videti da li je neko spreman da uloži vreme i energiju u proces upoznavanja. Ukoliko se često dešava da vaš partner ne poštuje dogovor, kasni ili vam se javi neposredno pred izlazak, možete onda pretpostaviti da ne poštuje ni vas.
Naravno, postoje oni koji više vole da budu spontani u planiranju, ali čak i u tom slučaju, ako neko ima potrebu da vas impresionira, dogovoriće sa vama sastanak dosta ranije.

Ne razgovarate o budućnosti

Planiranje budućnosti je normalna pojava u svakoj vezi. Budućnost ne mora da podrazumeva brak i porodicu, to mogu biti i jednostavani razgovori o novom restoranu koji biste voleli da posetite ili planovima putovanja. Izbegavanje ovakvih razgovora je jasan znak da ta osoba ne računa na to da ćete vi biti deo njene budućnosti.

@shawnysander

Niste definisali odnos

U svakoj vezi dođe trenutak kada morate da postavite lične emocionalne granice. Pitanja poput “Da li izlaziš sa drugim ljudima? Imaš li osećanja prema meni? Da li želiš da budemo ekskluzivni?”  se često izbegavaju i ovakvi razgovori odlažu što duže moguće, zbog straha koji gajimo da odgovori na naša pitanja neće biti potvrdni.
Neobično je nastaviti vezu koja traje već mesecima bez jasno definisanih granica, zato je bitno da sa svojim partnerom obavite ovaj neizbežan razgovor.

Nemate partnera za posebane događaje

Prisustvovati važnim događajima poput venčanja, porodičnih večera ili praznika bez pratnje nije čudna pojava. Ali kada u vašem životu postoji osoba sa kojom imate romantičan odnos, a niste u mogućnosti da je povedete sa sobom, to možete smatrati još jednom crvenom zastavicom u odnosu.

Ne postoji dokaz da ste par

Njegovi prijatelji nikada nisu čuli za vas. Njegova porodica ne zna da postojite. Nema ni traga od vaše veze na njegovim društvenim mrežama. To je razumljivo na početku veze, ali u određenom trenutku postaje značajan pokazatelj vašeg položaja u životu partnera sa kojim provodite vreme.

Često ste uznemireni 

Neredovni sastanci, telefonski pozivi ili poruke mogu uticati na vaše raspoloženje i izazvati osećaj anksioznosti. Prirodno je da nam je potrebna sigurnost u vezi. Kada od partnera dobijamo samo takozvane ljubavne mrvice, vrlo lako će nam uznemirenost postati redovan, svakodnevni osećaj. 

Nije svaka situacija osuđena na neuspeh, posebno ako je ovakav odnos upravo ono što vama najviše odgovara. Međutim, važno je da su oba partnera istih mišljenja i potreba. Ako ove stavke počnu da vam budu izvor nesigurnosti i frustracije, možda je vreme da obavite ragovor koji duže vreme odlažete. Ne možete znati šta vaš partner misli dok ne pitate.

Naučite kako da izbegnete situacije i veze bez obaveza u online programu U POVERENJU SA SANJOM I JOVANOM

Fotografija : @cult.class

Copyright 2024. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.