Skip to content Skip to footer

“Muškarac koji nema ljubavnicu više nije in”: Psiholog Aleksandra Janković otkriva najčešće razloge za PREVARU, ali i OPROŠTAJ

Ljubav i muško-ženski odnosi neiscrpna su tema razgovora. Svaki par ima svoju dinamiku i interna pravila koja im odgovaraju i kojih se drže. Za dobru vezu često nije dovoljno samo otvoriti srce i biti ono što jesmo jer je upitno pružamo li tada ljubav koja je potrebna partneru. Stoga, jedan je od uslova uspešne ljubavne veze ravnoteža davanja i primanja pa se ponekad dogodi da nakon euforičnih prvih nekoliko meseci, kada se glava spusti iz oblaka, partneri shvate da se nalaze pred raznim izazovima, a jedan je od njih i prevara – jedan od najčešćih uzroka prekida veza. Varaju podjednako muškarci i žene. Partnerova prevara ozbiljno uzdrma ono što jesmo. Odnos koji su dve osobe izgradile, planove za budućnost… Sve je narušeno i više se ne podrazumeva. Počinje preispitivanje sebe, druge strane i celoga odnosa i nameće se pitanje je li on uopšte bio stvaran. Postavljaju se mnoga pitanja i svatko to prolazi na svoj način. Neko će želeti čuti objašnjenje, detalje o tome kako se dogodila prevara i što joj je prethodilo pa se partneri možda i odluče zaceliti tu ranu i obnoviti vezu, dok će neko drugi odmah zaključiti vezu i bez potrebe i za kakvim opravdanjima izbaciti partnera iz svoga života.

Upravo o tome smo pričali sa psihologom Aleksandrom Janković koja nam je otkrila da li muškarci i žene jednako varaju, koji su najčešći razlozi za varanje, ali i za oproštaj iste.

Zašto je danas moderno i prihvatljivo oprostiti prevaru?

Mislim da je to nešto što je praktično univerzalne kategorije. U biti je čoveka koji voli i da oprosti, pa čak i prevaru. To nije nikakva novina, samo što je sada transparentnije, najpre zbog društvenih mreža. Svako po sebi, neko to može, a neko ne može. Može da oprosti, ali ne i da nastavi vezu.

Ko više vara? Žene ili muškarci?

Mislim podjednako. Bilo bi neobično da kažemo da muškarci više varaju, a onda dođemo do pitanja, a sa kim ih varaju? Znači, mislim da smo pola pola.

Kakvo je vaše mišljenje o ostajanju u braku ili bilo kakvoj vrsti odnosa zbog dece?

Bojim se da ta opravdanja da se u lošem braku ostaje samo zbog dece su veoma loša. Zapravo osobe se boje samostalnog života, pa im je lakše da ostanu u disfunkcionalnom odnosu pod opravdanjem da je to zbog dece. Bolje je, to definitivno svi stručnjaci govore da se na vreme napravi separacija, a o zajedničkoj deci uvek možete brinuti i razdvojeni.

Koji su najčešći razlozi za opraštanje prevare?

Verovatno je prvi i glavni razlog duboko osećanje ljubavi. Prvo je veoma važno kako se došlo do saznanja o prevari. Ako naprimer muškarac prevari, dođe i prizna i da neko obrazloženje, ponaša se viteški tako što sam prizna, onda je prosto jednostavnije za oproštaj.

Koji su najčešći razlozi za varanje i da li oni opravdavaju narušavanje mira u odnosu?

Razlozi su prvenstveno i vrlo često banalni. To je najčešće socijalni pritisak. Muškarac koji nema ljubavnicu više nije in. Onda su tu dosada, radoznalost i ona nova mladost.

Na koji način sprečiti prevaru i biti savršen partner? Da li uopšte zapravo prevaru i treba sprečavati?

Ne verujem da prevara može da se spreči, tim pre što prevara može biti i mentalna. Ne možemo da kontrolišemo tuđe misli i osećanja, već da se bavimo sobom i tim stvarima kod sebe, svojim ličnim zadovoljstvom.

Šta vaša profesija kaže na temu da li je opasnija ta mentalna, emotivna nego fizička prevara?

Verujem da je uvek opasnija mentalna i emotivna prevara. Ne mislim tu na fantaziranje, već zaljubljivanje, gde ta osoba dominira u vašem odnosu i ako je možda samo u mislima. Znači da sve te lepe emocije, misli koje bi trebalo da su upućene naprimer vašem suprugu, zapravo su u glavi upućene nekom drugom.

Copyright 2024. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.