Skip to content Skip to footer

Kako prepoznati momenat kada se treba okrenuti i otići? Pitali smo psihologa Jovanu Jovanović

Kada smo slobodni skloni smo tome da romantizujemo ideju ljubavi, a šta se dešava onda kada se nalazimo u dugoj i ozbiljnoj vezi? Ponekad u odnosu sa dugogodišnjim partnerom, udobnost i navika nam mogu postati glavni epiteti kojima opisujemo taj odnos. Uzbudljivi aspekti veze često izblede vremenom. Leptirići u stomaku više nisu prisutni i ne možemo da otresemo osećaj monotonije. Ali kako da znamo da li je samo gotova faza medenog meseca ili je vreme da ipak porazgovaramo sa svojim partnerom i krenemo da radimo na odnosu, pitali smo psihologa i spisateljicu Jovanu Jovanović.

@jovana.jovanovic.psiholog

Po vašem mišljenju koliko procenata u jednoj uspešnoj vezi predstavlja strast, a koliko rad na odnosu? 

Najveći deo uspešne veze predstavlja rad na odnosu i rad na sebi. Komunikacija je jako bitan faktor svakog odnosa i mislim da je strast samo jedan lep rezultat svega toga. Ukoliko postoji samo strast bez ostalih faktora, onda je odnos u nekoj dalekoj budučnosti osuđen na propast.

 

Da li smatrate da parovi sve manje poštuju svoje “I u dobru i u zlu” obećanje?

Da. Mislim da je to obećanje postalo manje važno zato što živimo u “instant” vremenu. Bitno nam je da nam sada i ovde bude lepo i zbog toga sve manje ljudi razmišlja na duge staze. Tada se dešava da odnos ne istraje “u dobru i u zlu”. 

 

Sta je ono sto najčešće dovodi do brzog hlađenja odnosa?

Sebičnost i egocentričnost. Kada neko isključivo gleda sebe, ne može biti dobar partner. 

Kako prepoznati momenat kada se treba okrenuti i otići? 

To je momenat kada shvatimo da uprkos svim našim pokušajima da uspostavimo bolji odnos, druga strana ne odgovara. Kada shvatimo da nas neko ignoriše i zanemaruje, da nije zainteresovan za naše želje i potrebe i da nije otvoren za komunikaciju. To je trenutak kada više nemamo šta da tražimo u tom odnosu, to je momenat za zbogom. 

Foto: @sara_stavik

Copyright 2024. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.