Skip to content Skip to footer

“Nema lepšeg izvora za zdrave misli od skijanja po glečerima” U svom BLOGU O PUTOVANJIMA Sanja otkriva sve o Alpima, mestu gde su svojevremeno odsedali samo članovi kraljevskih porodica (FOTO, VIDEO)

Kad se pominju Vaskršnji praznici svima su u glavi tropski krajevi, a ja sam ovaj odmor odlučila da provedem na Alpima. Volim da reprogramiram sebe kako bi po povratku kući istrčala  dnevni, mesečni ili životni maraton. Nema lepšeg izvora za zdrave misli, ali i kožu, kosu, mišiće od skijanja na glečerima… a Alpi su upravo popularni po banjama i po glečarima. Svojevremeno su ovde odsedali samo članovi kraljevskih porodica. Kada me pitaju na koji načim biram destinaciju za putovanje uvek pomislim na jedan citat Odri Hepbern “Lepota žene se ne ogleda u njenom licu ili izgledu, prava lepota je ono što reflektuje njena duša. Lepota je njena pažnja koju posvećuje svemu što radi. Lepota žene raste sa svakom godinom koja prođe”. Sigurna sam da žena što je starija sve više shvata da je istinska, prava, besmrtna lepota ona iznutra, lepota duše, tako da svoja putovanja uvek biram prema tome kako će mi obogatiti dušu.

Za ovu pustolovinu izabrala sam mesto Bad Gaštajn.

Bad Gaštajn (Bad Gastein) nalazi se u srcu provincije Salcburg, u okviru austrijskog nacionalnog parka Hohe Tauern. Ovaj gradić u Alpima jedan je od najlepših ski centara i poznat je pod nazivom Monte Karlo na Alpima. Snežni pokrivač traje od novembra do kraja aprila, a prosečna temperatura u januaru iznos od -8 do 1 stepen. Za one koji možda nisu upoznati, priroda najviše ispunjava moju dušu, pa vrlo često i kada sam u Beogradu trudim se da trčim, šetam i treniram u prirodi. Jer kako je Ciceron rekao “Ako pratimo prirodu kao vođu, nikada nećemo zalutati.”

https://www.instagram.com/p/Cc1DPuLoINO/

Danas ovaj gradić broji oko 6000 stanovnika i osim skijanja poznat je i po jako dugoj banjskoj tradiciji. Jedan je od najromantičnijih evropskih mesta, a glavna atrakcija je Gastein vodopad visok 341 metar koji je simbol ovog austrijskog gradića.

Ovaj dragulj Alpa mesto je sa čak 18 termalnih izvora, slikovitom prirodom sa brojnim uređenim ski stazama, čistim planinskim vazduhom i zanimljivom arhitekturom. Dobre vibracije ipak ne zavise od samih objekata, već od njihovih domaćina i gostiju, zato pažljivo biram skrivena mesta za opuštanje kao što su spa centri, restorni ili interesantni barovi koji odslikavaju duh prošlih vremena.

Doživeti prirodu, osetiti sebe ili čak iskušati vlastite granice izdržljivosti: sve to možete u Austriji! Bez obzira na to penjete li se pešice ili u planinski svet stižete drugačije, svako će prirodu doživeti na svoj način. Gotovo nigde u Evropi ne postoji tolika geološka raznolikost na tako malom prostoru. Bez obzira koliko ozbiljnosti život i posao zahtevaju, oduvek  imam trenuke kada se “provodim” za svoju dušu. U ovom slučaju to su bili – trekking,skijanje…

https://www.instagram.com/p/CdF4NCSoqxK/

Sa visokim alpskim pejzažom, skijanjem svetske klase i vodama bogatim mineralima za koje se nekada govorilo kao o fontani mladosti, ovaj eklektičan, ali skoro zaboravljeni grad lebdi na ivici ponovnog rođenja. To je zato što su tokom poslednje decenije kreativci učinili Bad Gaštajn svojim domom, obećavajući da će ponovo probuditi i obnoviti njegov duh.

Ovde od izleta posebno preporučujem i obilazak nacionalnog parka Hohe Tauern. Možete videti viseći most koji je dugačak 140 metara i nalazi se na visini od preko 2300 metara. Gigantski viseći most otvoren je tokom cele godine.

Pametni ljudi kažu, a i misle čuvenu da nam džaba sve pare, ako osmeha nemamo. Šta se zaista može kupiti parama? Novac nam može kupiti sreću i osmeh, ali ako naučimo kako i na šta da ga trošimo. Ja na sport i putovanja. Zato pažljivo biram destinacije, duštvo i hranu za dušu i telo.

U svom intervjuu za ”Premijera Vikend Specijala” upravo sam pričala o tome koliko moja porodica i ja najviše volimo prolećno skijanje, a da me posebno ispunjavaju upravo svi sportovi i aktivnosti u prirodi, tako da sam se lako odlučila gde da provedem prolećni odmor i raspust.

Copyright 2023. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2023 Streetstyle. All Rights Reserved.