Skip to content Skip to footer
Bilo da su staromodne ili moderne i emancipovane žene, problemi i nesuglasice na relaciji svekrva i snaja su gotovo neizbežni. Verujem da svi mi imamo bar jednu prijateljicu koja nam se požalila da je i njena svekrva zaboravila da je nekad i ona bila snaja. Sukobi najčešće nastanu kada svekrva počne da vas savetuje oko vaspitanja deteta, pripreme omiljenog jela vašeg supruga ili vašem stilu odevanja koji ne priliči majci maloletnog deteta.
Da li je zaista svekrva za sve kriva i naravno nećemo da zaboravimo ni tašte i zetove?
Naše žene kao da se rađaju genetski predodređene da se ne slažu sa svojom svekrvom ili snajom.
Snaje vole svojim prijateljicama da naglase kako njihove svekrve pričaju samo o sebi, kako je njima teško, a nikada ne pitaju kako je nama sa malom decom i nikada se nisu ponudile da nam pričuvaju decu ili pitaju treba li nam šta iako imaju mogućnosti da kupe nešto svojim unucima. Svekrve će isto tako uvek naglasiti svojim sinovima kako dete kad je sa majkom jede samo suvu hranu i slatkiše, jer je njihovim ženama bitno samo da su našminkane i piju kafe , a to što im je stan kao da je pala bomba, to je manje bitno.
Ne znam koliko je tačno ali, kažu da je baš na Balkanu izražena situacija u kojoj snaje i svekrve jedna drugoj “zagoračavaju život”. Često se čuje rečenica da se mi u Srbiji rađamo sa genetskom predispozicijom da se ne slažemo sa svojom svekrvom ili snajom i zato bismo mogli da zaključimo da je istinita narodna poslovica koja kaze “Slogom rastu male stvari, a neslogom se i najveće raspadaju”.
 Šta zaista danas čini topli dom? Da li je to pun frižider, đačka knjižica puna petica ili ono što se dešava u krevetu, kada deca utonu u san ili kada popuste kovid mere pa svako može svojim putem.
 Možda ipak smešnije zvuči kada neko kaže: Imam divnu taštu ili imam divnu svekrvu, ali meni zaista zvuči kao topli dom.
Kućni poslovi, novac i odnos svekrve i tašte su u Srbiji najčešći razlozi za bračne svađe, ali naravno postoje izuzeci. Jedan od njih je i glumac Saša Joksimović koji je pre nekoliko godina ispod slike na kojoj su njegova tašta i on napisao “Svašta, svašta ne voli me tašta, mene voli tast, njemu svaka čast!” Kuhinja je omiljeno mesto za razmenu vrcavih doskočica između snaje i svekrve i obe se podjednako “guraju ” i izgovaraju: “Daj meni, znam bolje!” ,”Sta ima za ručak?”,”Moj sin je baš mogao i bolje da prođe ..” ili “Jadan moj sin, nije se pošteno najeo od kada se oženio “. Kažu da ukoliko se zetovi dobro slažu sa taštom, brak će da traje, ali ukoliko se odlično slažu snaja i svekrva to je formula za razvod braka. Nedavno sam pročitala izjavu devojke sa jednog foruma koja je istakla kako je njena svekrva, iako je znala da ona još uvek ne želi da ima decu, probušila kondome svog sina kako bi bila sigurna da će snaja ostati trudna. Devojka koja piše je zaista i ostala trudna.
Koliko smemo mamama ili svekrvama da dopustimo da nam se mešaju u vezu ili brak?

Copyright 2023. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2023 Streetstyle. All Rights Reserved.