Da li ste ikada doneli naizgled nenznatnu odluku koja je na kraju imala ogroman uticaj na vaš život? Možda je to bila odluka da prisustvujete događaju za umrežavanje ili da iskoristite priliku za novi posao. Šta god da je slučaj, često su jednostavne odluke te koje imaju moć da oblikuju naše živote na značajan način.
Dragana Balabanović iz Nove pazove, majka četvoro dece, jedan je od primera izvanrednih dama koje menjaju sliku Srbije, a nisu na naslovnim stranama časpoisa i novina.
Dragana je iz hobija počela da pravi kravlji sir sa začinskim biljem koje je brala u svojoj bašti i po selu. Vremenom, na nagovor njenog mlađeg sina, počela svoje proizvode da prodaje na pijaci. Ona danas ima svoje poljoprivredno gazdinstvo i njen sir je danas daleko čuven.
Jednog dana vas mladji sin je bio vrlo uporan i ubedio vas je da napravite nekoliko sireva vise i vasa umetnicka dela od hrane predstavite siroj publici, ziteljima stare i nove pazove
Na šta ste najponosniji kada je reč o Vašem poslu i kako je to Vama pošlo za rukom? Kako niste došli u situaciju da budete obeshrabreni?
Kod nas preovladava sir u kriški i sitni mladi sir. Mnogi su se čudili mojoj inicijativi. Nisu verovali da će postojati dovoljan broj ljudi koji bi hteo da uopšte probaj taj sir. Međutim, pošto moja deca vole i jedu taj sir, verovala sam da će ga i druga deca isto toliko voleti kada ga probaju. Tako je i bilo. Deca od sedam do petnaest godina su fascinirana mojim proizvodom.Kada sam učestvovala na gastronomskoj manifestaciji u Staroj Pazovi “Gastro Srem”, bilo je dosta mališana koji su bili zainteresovani da probaju sir.
Nakon toga, dobila sam poziv da se pridružim sajmu privrede kao gost i izlagač. Tog dana bio je organizovan prevoz za đake iz škole u Staroj Pazovi koji su takođe imali vrlo radoznao pristup proizvodima. Naravno, postaviljali su dosta pitanja, ali ono što je meni privuklo pažnju je bilo jedno dete koje je napravilo sumnjičavu facu. Uplašila sam se i pokušala da saznam šta je u pitanju, a je ona meni odgovorila : “Gastro Srem Stara Pazova? Vi ste bili tamo, nisam Vas videla ali ovaj ukus sam prepoznala.”.
Moj mlađi sin je dete koje obožava sireve i jede ih u svakom mogućem obliku. Njegovi drugari su takođe probali moj sir i oduševili se, što je njega potom navelo da mi predloži da svoj hobi proširim u profitabilan posao. Iako ima samo jedanaest godina, on je insistirao da mi pomaže u prodaji. Na samom početku bio je vrlo ponosan i uvek zahtevao da on vrši naplatu mušterijama.
Kako biste motivisali mlađe žene u Srbiji da se pokrenu i rade na sebi?
Ja mislim da je u Srbiji dosta toga moguće, samo je potrebno imati cilj. Važno je kretati se uporno ka tom cilju, bez distrakcija. Gazite svojim nogama, uvek imajte na umu to što ste zactrali. Budite istrajne, biće mnogo padova i psihičkih i fizičkih, to nije lako, ali je vredno.
Ja sam težila ka tome da napravim nešto zdravo i drugačije, da moja deca znaju šta i kako jedu.