Skip to content Skip to footer

Da li je Dalila Dragojevic popularna rijaliti zvezda simbol manipulacije? Kako žene manipulišu i šta znači emocionalna manipulacija objašnjavaju stručnjaci

Fenomenom manipulacije bave se sociolozi, psiholozi, hroničari i istoričari. Čuvene kraljevske ljubavnice na primer bile su talentovane manipulatorke. Ali u primitivnim odnosima , na dvorovima vekovima su manipulacije, zavere i lukavstvo bili socijalno prihvatljivo ponašanje da se postigne svj cilj.

Kleopatra

Poseban deo istorije svakako zauzima egipatska kraljica Kleopatra.

Bila je veoma obrazovana, govorila je cak devet jezika, a posedovala je vestine zavodjenja I manipulacije koje je rado i vesto koristila kao politicko oruzje.

Veštine zavodjenja ucila je od aleksandrijskih konkubina koje je uvežbavala na mladim robovima..

Hurem

Aleksandra Lisovska, poznatija kao Hurem, bila je prva žena koja je prešla put od robinje do sultanije pored 300 devojaka koje su bile sa njom u haremu. Temeljnim pripremama i strategijama osvojila je sultanovo srce spletkama i manipulacija 

Megan Markl

Za vojvotkinju od Saseksa Megan Markl mnogi kazu da je najveca manipulatorka modern istorije I da je njen supruh, princ Hari, poklekao pred Meganinim manipulacijama i napustio kraljevske duznosti. Javnost je zamerila vojvotkinji izjavu u kojoj je istakla da u trenutku upoznavanja sa Harijem ona nije znala ko je on.

Da li je Dalila Dragojevic popularna rijaliti zvezda simbol manipulacije ? 

“Radim to veoma dugo – manipulišem ljudima da bih dobio šta želim. Zato misliš da me voliš. Zato što sam te slomio i ponovo sastavio da poveruješ u to. To nije bila slučajnost. Jednom kada sve prođe… shvatićeš to” – C.J.Roberts, naš razgovor je ovim citatom započela Sena Ratković psihoterapeut iz RE&KBT centra.

-Manipulatora možete prepoznati tako što što daju negativne kritike o vama, oni ističu vaše mane, smanjuju vaše samopouzdanje i vi ubrzo počinjete da gubite samopoštovanje. To im daje moć nad vama i vi počinjete da zavisite od njih, što oni koriste kao prednost., rekla je Sena Ratković.

-Takođe oni postaju agresivni u smislu pokreta tela i verbalnog izlaganja kad god ne pristanete na njihove želje. Oni daju negativne vibracije da bi završili stvari. Bilo da se radi o govoru tela ili glasnom pričanju, oni će se potruditi da se osetite slabo i posejaće strah unutar vas, kako bi vi uradili stvari za njih.

-Jedna od važnih tehnika koju manipulatori koriste jeste izvrtanje činjenica. Oni će vam prezentovati to na tako ubedljiv način, time što će lagati ili govoriti polu-istine da ćete poverovati u njihovu verziju.

Putem tih mentalnih i emocionalnih eksploatacija, psihološki manipulatori kontrolišu i iskorišćavaju svoje žrtve.

Copyright 2023. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2023 Streetstyle. All Rights Reserved.